Sebastien Erard, de grootste harp- en pianobouwer aller tijden’

Sebastien Erard, de grootste harp- en pianobouwer aller tijden’

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Dat is de titel van het boek geschreven door Frits Janmaat . Op 30 juni werd het boek gepresenteerd in de Rode Hoed in Amsterdam met een verrassingsconcert. Dit werd op 14 juli herhaald, ditmaal tevens ter ere van de verhuizing van Maison Erard naar Enkhuizen. Verschillende ensembles en solisten speelden op de Erard vleugel; Regina Ederveen en ik waren uitgenodigd om de harp te vertegenwoordigen.

Regina speelde op haar ‘Erard met de engel’, de rijk versierde dubbelpedaalharp (Londen 1819) die ooit in het bezit was van miss Broadwood. Op het programma stonden
o.a. La Melancholie van F. Godefroid,de 19e Etude van N.C. Bochsa en The Last Rose of Summer van F. Chatterton. Naast prachtig en virtuoos spel viel de flair op waarmee Regina vertelde.

Frits Janmaat , de wereldberoemde pianorestaurateur en schrijver van het boek, had voor de gelegenheid een pak aan uit de tijd van Sebastien Erard (1752-1813) en werd geïnterviewd alsof hij Sebastien zelf was, wat grappige momenten opleverde .
Op de enkelvoudige pedaalharp (nr. 188 Paris) speelde ik de Fandango van M.P. Dalvimare en een gedeelte uit 6e Sonate van J.B. Krumpholz om het achtste (zwel-) pedaal te demonstreren ,waarmee de luikjes voor de klankgaten bediend worden.

Het boek leest prettig en is af en toe een ‘page turner’; Frits zet de ontwikkelingen van het familiebedrijf Erard uiteen
in de context van de tijd. Een schat aan nieuwe informatie heeft Frits in handen gekregen door 2500 brieven,die ontdekt werden in een kasteel in Frankrijk, te lezen en te verwerken in dit boek. Het boek is chronologisch opgezet en er zijn veel illustraties in verwerkt .Vele jaren onderzoek en werk zitten in het prachtig uitgevoerde boek, dat uiteindelijk heel wat dikker is geworden dan gepland.
lk moet zeggen dat ik diep onder de indruk ben van dit boek, dat in het Nederlands, Duits en Engels verkrijgbaar is via de website van Frits Janmaat www.erard.nl voor 150 euro.